Omlet z Płatków Owsianych

Omlet z Płatków Owsianych

Oceń
4,0 
Doskonały omlet dla osób uprawiających sport. Duża zawartość białka.
Dają Czas Przygotowania Czas Gotowania
1 5 min 9 min

Składniki

Wskazówki

1. Oddzielić żółtka od białek (potrzebne będzie białko z ok. 7 jaj, czyli ok 235 g).
2. Do białek z ok. 7 jaj dodać jedno żółtko oraz szczyptę soli.
3. Dodać 100 g płatków owsianych oraz garść rodzynek (ok. 10 g). Całość dokładnie wymieszać (trzepaczką lub mikserem). Można dodać przyprawy wg własnego uznania (zioła, pieprz itp).
4. Odstawić na parę minut żeby płatki nasiąknęły.
5. Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy z oliwek (patelnia musi być dobrze rozgrzana żeby omlet nie przywierał).
6. Wylać masę na patelnię, dokładnie rozprowadzić i smażyć na lekkim ogniu, pod przykryciem ok. 6 min).
7. Podważyć brzegi omletu i ostrożnie przewrócić go na drugą stronę.
8. Smażyć przez kolejne ok. 3 min. aż do uzyskania "rumianego" koloru. Podawać prosto z patelni. Smacznego.

Podsumowanie Wartości Odżywczych

Jest 572 kalorii w 1 porcji Omlet z Płatków Owsianych.
Podział Kalorii: 32% tłusz, 43% węglo, 26% białk.
Wartość Odżywcza
Porcja
na porcje
na porcje
% RWS*
Energia
2393 kJ
29%
572 kcal
Tłuszcze
25,49g
36%
Tłuszcz Nasycony
4,831g
24%
Tłuszcz Jednonienasycony
14,223g
Tłuszcz Wielonienasycony
4,916g
Węglowodany
76,5g
29%
Cukier
9,14g
10%
Błonnik
15,8g
Białko
45,96g
92%
Sól
1,40g
23%
Cholesterol
210mg
Potas
1043mg
52%
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal)
Licznik Kalorii jest całkowicie darmowy

Znajdź Więcej Przepisów

Sortuj według Typ Posiłku

Najnowsze Przepisy