1. |
Oddzielić żółtka od białek (potrzebne będzie białko z ok. 7 jaj, czyli ok 235 g). |
2. |
Do białek z ok. 7 jaj dodać jedno żółtko oraz szczyptę soli. |
3. |
Dodać 100 g płatków owsianych oraz garść rodzynek (ok. 10 g). Całość dokładnie wymieszać (trzepaczką lub mikserem). Można dodać przyprawy wg własnego uznania (zioła, pieprz itp). |
4. |
Odstawić na parę minut żeby płatki nasiąknęły. |
5. |
Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy z oliwek (patelnia musi być dobrze rozgrzana żeby omlet nie przywierał). |
6. |
Wylać masę na patelnię, dokładnie rozprowadzić i smażyć na lekkim ogniu, pod przykryciem ok. 6 min). |
7. |
Podważyć brzegi omletu i ostrożnie przewrócić go na drugą stronę. |
8. |
Smażyć przez kolejne ok. 3 min. aż do uzyskania "rumianego" koloru. Podawać prosto z patelni. Smacznego. |