1. |
Mąkę, drożdże, sól i cukier wymieszać. |
2. |
Dodaj letnią wodę i dokładnie wymieszaj łyżką, następnie przykryj do wyrośnięcia. |
3. |
W międzyczasie wysmaruj formę masłem i posyp płatkami owsianymi. Zachowaj trochę płatków owsianych do posypania wierzchu chleba. |
4. |
Gdy chleb wyrośnie, przełóż go do formy i posyp pozostałym owsem i nasionami według uznania. Zostawić do ponownego wyrośnięcia, aw międzyczasie rozgrzać piekarnik do 220°C z termoobiegiem. |
5. |
Umieść chleb na środkowej półce na 25 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180°C, wyłączyć wentylator (przewietrzyć przez chwilę piekarnik) i pozostawić na kolejne 20 minut. |
6. |
Gorący chleb wyjąć z formy i ostudzić na kratce. Cieszyć się. |