Focaccia

Focaccia

Oceń
5,0 
Klasyczny włoski chleb z zaledwie 6 składnikami.
Dają Czas Przygotowania Czas Gotowania
10 2 godz 20 min

Składniki

Wskazówki

1. Wymieszaj drożdże z 50 g letniej wody i 10 g melasy. Odstawić na 15 minut.
2. Wymieszaj pozostałą wodę z kolejnymi 10 g melasy i 50 g oleju.
3. Dodaj mieszankę oleju i drożdży do mąki i ugniataj. Uformuj jednolitą kulę i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
4. Ciasto przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i spłaszczyć palcami. Odstaw na kolejne 30 minut.
5. Kilka razy wbij ciasto palcami, a następnie posmaruj pozostały olej. Posyp solą morską i dodaj wybrane dodatki (np. Pomidorki koktajlowe). Rozgrzej piekarnik do 200°C.
6. Piecz przez 15-20 minut.

Podsumowanie Wartości Odżywczych

Jest 358 kalorii w 1 porcji Focaccia.
Podział Kalorii: 39% tłusz, 53% węglo, 7% białk.
Wartość Odżywcza
Porcja
na porcje
na porcje
% RWS*
Energia
1500 kJ
18%
358 kcal
Tłuszcze
15,61g
22%
Tłuszcz Nasycony
2,169g
11%
Tłuszcz Jednonienasycony
10,997g
Tłuszcz Wielonienasycony
1,827g
Węglowodany
47,42g
18%
Cukier
1,27g
1%
Błonnik
1,6g
Białko
6,38g
13%
Sól
0,04g
1%
Cholesterol
0mg
Potas
94mg
5%
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal)
Licznik Kalorii jest całkowicie darmowy

Znajdź Więcej Przepisów

Sortuj według Typ Posiłku

Najnowsze Przepisy