1. |
Cytrynę wyparzyć i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Sok z cytryn wymieszać z cukrem, zalać pokrojone cytryny i zostawić na 24 godziny. |
2. |
Masło rozgrzać w rondlu do momentu pojawienia się brązowych plamek. Ostudzić. Wlać do 200 gr. Mąki i zagnieść ciasto. Wylepić formę do tart i schłodzić. |
3. |
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Wyjmij cytryny z lemoniady. Bardzo dokładnie połącz ją z jajkami i żółtkami, mąką (pozostałe 30gr)i solą. Najlepiej zrobić to blenderem ręcznym, aby łatwo pozbyć się wszystkich grudek mąki. Uderz kilka razy miską o stół, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, które wytworzyły się podczas miksowania. Przełóż płynne nadzienie na mocno schłodzony spód. Ułóż plasterki cytryn po całej powierzchni. |
4. |
Piecz przez 30 – 35 minut w temp 190°C, aż nadzienie się zetnie i przestanie być “galaretkowate”. Jeśli tarta zacznie nabierać rumianych kolorów podczas pieczenia, przykryj ją folią aluminiową. Wystudź przed podaniem. Tarta najlepiej smakuje z kleksem bitej śmietany, labneh lub, gałką lodów waniliowych. |