Tarta Cytrynowa z Palonym Masłem

Tarta Cytrynowa z Palonym Masłem

Oceń
5,0 
Tarta na kruchym spodzie z kremem cytrynowym.
Dają Czas Przygotowania Czas Gotowania
16 30 min 1 godz

Składniki

Wskazówki

1. Cytrynę wyparzyć i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Sok z cytryn wymieszać z cukrem, zalać pokrojone cytryny i zostawić na 24 godziny.
2. Masło rozgrzać w rondlu do momentu pojawienia się brązowych plamek. Ostudzić. Wlać do 200 gr. Mąki i zagnieść ciasto. Wylepić formę do tart i schłodzić.
3. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Wyjmij cytryny z lemoniady. Bardzo dokładnie połącz ją z jajkami i żółtkami, mąką (pozostałe 30gr)i solą. Najlepiej zrobić to blenderem ręcznym, aby łatwo pozbyć się wszystkich grudek mąki. Uderz kilka razy miską o stół, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, które wytworzyły się podczas miksowania. Przełóż płynne nadzienie na mocno schłodzony spód. Ułóż plasterki cytryn po całej powierzchni.
4. Piecz przez 30 – 35 minut w temp 190°C, aż nadzienie się zetnie i przestanie być “galaretkowate”. Jeśli tarta zacznie nabierać rumianych kolorów podczas pieczenia, przykryj ją folią aluminiową. Wystudź przed podaniem. Tarta najlepiej smakuje z kleksem bitej śmietany, labneh lub, gałką lodów waniliowych.

Podsumowanie Wartości Odżywczych

Jest 200 kalorii w 1 porcji Tarta Cytrynowa z Palonym Masłem.
Podział Kalorii: 39% tłusz, 55% węglo, 5% białk.
Wartość Odżywcza
Porcja
na porcje
na porcje
% RWS*
Energia
837 kJ
10%
200 kcal
Tłuszcze
8,94g
13%
Tłuszcz Nasycony
5,237g
26%
Tłuszcz Jednonienasycony
2,472g
Tłuszcz Wielonienasycony
0,524g
Węglowodany
28,05g
11%
Cukier
16,02g
18%
Błonnik
0,5g
Białko
2,77g
6%
Sól
0,57g
10%
Cholesterol
73mg
Potas
48mg
2%
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal)
Licznik Kalorii jest całkowicie darmowy

Znajdź Więcej Przepisów

Sortuj według Typ Posiłku

Najnowsze Przepisy