1. |
Do miski dodajemy wszystkie składniki (łuski babki jajowatej, ser, sól, proszek do pieczenia, jajka oraz opcjonalnie nasiona i pestki) a następnie wszystko mieszamy mikserem na gładką masę. |
2. |
Masa na początku jest bardzo płynna, odstawiamy ją na 5-10 minut dopóki babka jajowata nie wchłonie całego płynu. |
3. |
Po upływie tego czasu masa powinna być gęsta i pozwolić się lepić. |
4. |
W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (termoobieg + górna grzałka). |
5. |
Następnie ciasto dzielimy na 5 części i lepimy z nich bułki (by ułatwić sobie pracę polecam zwilżyć dłonie wodą). |
6. |
W ten sposób przygotowane bułki pieczemy przez około 40 minut. |
7. |
Gdy bułki się upieką pozostawiamy w piekarniku na 15-30 minut do ostygnięcia. |
8. |
ser philadelphia można zastąpić dowolnym serem o zawartości tłuszczu ponad 20 g na 100 g produktu.
W zależności od użytych łupin babki jajowatej niektóre z nich ciemnieją po obróbce cieplnej i zmieniają kolor na delikatnie fioletowy. Nie wpływa to jednak na jej smak i właściwości.
Bułki są lekko wilgotne we wnętrzu, dlatego ważne jest by po upieczeniu pozwolić im ostygnąć aby nie opadły.
Bułki świetnie nadają się również do mrożenia |