1. |
Mrożone warzywa (jedno opakowanie ~400g) wysypać na patelnię i wolno rozmrażać na małym ogniu. Soczewicę (200g) wsypać do gotującej się, posolonej (1 łyżeczka) wody i gotować zgodnie z zaleceniem na opakowaniu (czerwona drobna ~ 7 min, zielona gruba ~25 min). |
2. |
Gdy warzywa zmiękną, przyprawić je solą i pieprzem wedle uznania. Dodać pół łyżeczki kminu rzymskiego i dusić na wolnym ogniu przez 5 minut - w razie potrzeby można dolać trochę wody, by zapobiec przypalaniu się. |
3. |
Ugotowaną soczewicę odsączyć na sitku i podawać ciepłą wraz z warzywami. |
4. |
Opcja II: do powyższego przepisu można przygotować jedną, bądź dwie piersi kurczaka pokrojone w nieduże kawałki. Kurczaka najlepiej wrzucić wraz z mrożonką na patelnię i dusić tak długo, aż mięso i warzywa będą gotowe ~ 20 min. Należy pamiętać by dodać odpowiednio więcej soli, pieprzu i kminu rzymskiego. |