1. |
Posiekać / zetrzeć / pokroić warzywa. Wrzucić do garnka, podlać sokiem pomidorowym, przyprawić i dusić pod przykryciem kilkanaście minut. |
2. |
Mięso pokroić jak na gyros, podsmażyć porządnie [z przyprawami] i wrzucić do warzyw. |
3. |
Przygotować sos z mleka, jajek i gałki muszkatułowej [dodać pieprz i sól]. |
4. |
Makaron na lasagne zmiękczyć [np. 3 min we wrzątku]. |
5. |
Naczynie żaroodporne natłuścić [np, odrobina oliwy roztarta ręcznikiem papierowym], wlać odrobinę sosu z mleka, ułożyć makaron. Na to warstwa farszu [mięso z warzywami], odrobina sosu z mleka, makaron, farsz, sos, makaron, farsz i na koniec reszta sosu. |
6. |
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st C przez 40 min. Na ostatnie 10 min przykryć lasagne serem żółtym [np, tartym lub plasterkami]. |
7. |
Najlepiej smakuje jak odpocznie sobie co najmniej 30 min. |