Konfitura Czereśniowa z Czerwonym Pieprzem

Konfitura Czereśniowa z Czerwonym Pieprzem

Oceń
5,0 
Dodatek do ciasta lub lodów, deser sam w sobie lub pyszne wspomnienie lata w słoiku.
Dają Czas Przygotowania Czas Gotowania
30 1 godz 20 min

Składniki

Wskazówki

1. Czereśnie umyć, przebrać usunąć ogonki i pestki. W dużym garnku zasypać owoce cukrem, dodać sok i skórę otartą z cytryny. Odstawić na 30 minut.
2. Kiedy owoce puszczą sok, część z nich zmiksować w osobnym naczyniu dodając pektynę. Zmiksowane przełożyć z powrotem do garnka. Wszystko razem zagotować, dodać pieprz. Trzymać na ogniu wciąż mieszając przez ok. 5-7 min. aż owoce nieco zmiękną, ale nie stracą kształtu.
3. Gorące nakładać do wyprażonych w piekarniku słoików, zakręcać wyparzonymi pokrywkami, pozostawić do ostygnięcia. Używając połowy pektyny (10g zamiast 20g) otrzymamy gęsty sos świetny jako dodatek np. do lodów.

Podsumowanie Wartości Odżywczych

Jest 57 kalorii w 1 porcji Konfitura Czereśniowa z Czerwonym Pieprzem.
Podział Kalorii: 2% tłusz, 96% węglo, 3% białk.
Wartość Odżywcza
Porcja
na porcje
na porcje
% RWS*
Energia
238 kJ
3%
57 kcal
Tłuszcze
0,11g
0%
Tłuszcz Nasycony
0,02g
0%
Tłuszcz Jednonienasycony
0,021g
Tłuszcz Wielonienasycony
0,035g
Węglowodany
14,64g
6%
Cukier
12,69g
14%
Błonnik
0,9g
Białko
0,41g
1%
Sól
0g
0%
Cholesterol
0mg
Potas
82mg
4%
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal)
Licznik Kalorii jest całkowicie darmowy

Znajdź Więcej Przepisów

Sortuj według Typ Posiłku

Najnowsze Przepisy