1. |
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. |
2. |
Czosnek obieramy i wyciskamy. |
3. |
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę oraz czosnek. Po jednej minucie przykrywamy, zmniejszamy ogień i zostawiamy na 2-3 minuty. |
4. |
W międzyczasie pomidora obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Mieszamy i na wolnym ogniu pozostawiamy na minutę. |
5. |
Roztrzepujemy jaja z przyprawami i dodajemy na patelnię. Na wolnym ogniu pozostawiamy ok. 5 minut. |
6. |
Mozzarellę kroimy w kostkę, dokładamy do reszty. |
7. |
Szczypiorek drobno siekamy, bazylię kroimy na drobne kawałeczki. Posypujemy masę. |
8. |
Całość przykrywamy i zostawiamy na wolnym ogniu przez kilka minut – aż do momentu ścięcia się jaj na powierzchni. Kilkakrotnie należy zrobić patelnią koliste ruchy, aby masa znajdująca się na powierzchni przemieściła się na spód omleta. |