Muffiny Jajeczne z Wołowiną

Oceń
5,0 
Muffiny na śniadanie.
Dają Czas Przygotowania Czas Gotowania
12 20 min 30 min

Składniki

Wskazówki

1. Drobno pokrojona cebulę zeszklić na patelni teflonowej z odrobiną tłuszczu. Po chwili dodać, wody (wyparuje). Kiedy jest już zeszklona, dodać mieloną wołowinę i dusić, aż całkowicie zniknie różowy kolor. Przełożyć na sitko i całkowicie odsączyć z tłuszczu, dosmaczyć ulubionymi przyprawami, solą, pieprzem.
2. Rozbełtać jajka i białka jaj, dodać 1/4 szklanki wody gazowanej mineralnej. Do form muffinkowych na dno (można je posmarować tłuszczem wytopionym z wołowiny, odrobiną!) wkładać porcję wołowiny (12 sztuk), zalać masa jajeczną. Na wierzch położyć łyżeczkę sosu pomidorowego i łyżeczkę startego parmezanu.
3. Piec 30 minut w temp. 170 stopni. Muffiny po wystudzeniu można przechowywać w lodówce w szklanym pojemniku nawet do 10 dni. Idealne na szybkie śniadanie (można podgrzać w mikrofali) lub na zimno na lunch. Smacznego.

Podsumowanie Wartości Odżywczych

Jest 139 kalorii w 1 porcji Muffiny Jajeczne z Wołowiną.
Podział Kalorii: 54% tłusz, 5% węglo, 40% białk.
Wartość Odżywcza
Porcja
na porcje
na porcje
% RWS*
Energia
581 kJ
7%
139 kcal
Tłuszcze
8,15g
12%
Tłuszcz Nasycony
3,127g
16%
Tłuszcz Jednonienasycony
3,538g
Tłuszcz Wielonienasycony
0,387g
Węglowodany
1,82g
1%
Cukier
0,64g
1%
Błonnik
0,1g
Białko
13,51g
27%
Sól
0,54g
9%
Cholesterol
92mg
Potas
165mg
8%
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal)
Licznik Kalorii jest całkowicie darmowy

Znajdź Więcej Przepisów

Sortuj według Typ Posiłku