1. |
Drobno pokrojona cebulę zeszklić na patelni teflonowej z odrobiną tłuszczu. Po chwili dodać, wody (wyparuje). Kiedy jest już zeszklona, dodać mieloną wołowinę i dusić, aż całkowicie zniknie różowy kolor. Przełożyć na sitko i całkowicie odsączyć z tłuszczu, dosmaczyć ulubionymi przyprawami, solą, pieprzem. |
2. |
Rozbełtać jajka i białka jaj, dodać 1/4 szklanki wody gazowanej mineralnej. Do form muffinkowych na dno (można je posmarować tłuszczem wytopionym z wołowiny, odrobiną!) wkładać porcję wołowiny (12 sztuk), zalać masa jajeczną. Na wierzch położyć łyżeczkę sosu pomidorowego i łyżeczkę startego parmezanu. |
3. |
Piec 30 minut w temp. 170 stopni. Muffiny po wystudzeniu można przechowywać w lodówce w szklanym pojemniku nawet do 10 dni. Idealne na szybkie śniadanie (można podgrzać w mikrofali) lub na zimno na lunch. Smacznego. |