1. |
Myjemy i obieramy ze skóry dynię, wydrążamy środek (ja zachowałam pestki, żeby je później ususzyć). Następnie kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do dużego garnka. Obieramy marchewki, kroimy w grube plastry, wrzucamy do garnka. Całość zalewamy wodą (do momentu zakrycia warzyw), wrzucamy dwa obrane ząbki czosnku, goździki, liście laurowe i starty imbir. Ustawiamy na dużym palniku i gotujemy na średnim ogniu do miękkości (u mnie trwało to ok. 40 minut). Gdy warzywa są już miękkie, dorzucamy suszone śliwki i gotujemy jeszcze przez chwilę. Odstawiamy do ostygnięcia. "Wyławiamy" z garnka goździki i liście laurowe, następnie dokładnie blendujemy warzywa. Przyprawiamy solą, chili oraz odrobiną soku z cytryny. Na suchej patelni prażymy pestki z dyni. Podajemy na ciepło, posypując każdą porcję odrobiną pestek z dyni. |