Krem z Dyni

Krem z Dyni

Oceń
5,0 
Rozgrzewający krem z dyni z marchewką i świeżym imbirem.
Dają Czas Przygotowania Czas Gotowania
10 1 godz 40 min

Składniki

Wskazówki

1. Myjemy i obieramy ze skóry dynię, wydrążamy środek (ja zachowałam pestki, żeby je później ususzyć). Następnie kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do dużego garnka. Obieramy marchewki, kroimy w grube plastry, wrzucamy do garnka. Całość zalewamy wodą (do momentu zakrycia warzyw), wrzucamy dwa obrane ząbki czosnku, goździki, liście laurowe i starty imbir. Ustawiamy na dużym palniku i gotujemy na średnim ogniu do miękkości (u mnie trwało to ok. 40 minut). Gdy warzywa są już miękkie, dorzucamy suszone śliwki i gotujemy jeszcze przez chwilę. Odstawiamy do ostygnięcia. "Wyławiamy" z garnka goździki i liście laurowe, następnie dokładnie blendujemy warzywa. Przyprawiamy solą, chili oraz odrobiną soku z cytryny. Na suchej patelni prażymy pestki z dyni. Podajemy na ciepło, posypując każdą porcję odrobiną pestek z dyni.

Podsumowanie Wartości Odżywczych

Jest 106 kalorii w 1 porcji Krem z Dyni.
Podział Kalorii: 19% tłusz, 68% węglo, 13% białk.
Wartość Odżywcza
Porcja
na porcje
na porcje
% RWS*
Energia
442 kJ
5%
106 kcal
Tłuszcze
2,6g
4%
Tłuszcz Nasycony
0,573g
3%
Tłuszcze Trans
0g
Tłuszcz Jednonienasycony
0,75g
Tłuszcz Wielonienasycony
1,081g
Węglowodany
20,54g
8%
Cukier
5,24g
6%
Błonnik
2,1g
Białko
3,96g
8%
Sól
0,04g
1%
Cholesterol
0mg
Potas
968mg
48%
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal)
Licznik Kalorii jest całkowicie darmowy

Znajdź Więcej Przepisów

Sortuj według Typ Posiłku

Najnowsze Przepisy