Dają | Czas Przygotowania | Czas Gotowania |
---|---|---|
30 | 1 godz | 20 min |
1. | Czereśnie umyć, przebrać usunąć ogonki i pestki. W dużym garnku zasypać owoce cukrem, dodać sok i skórę otartą z cytryny. Odstawić na 30 minut. |
2. | Kiedy owoce puszczą sok, część z nich zmiksować w osobnym naczyniu dodając pektynę. Zmiksowane przełożyć z powrotem do garnka. Wszystko razem zagotować, dodać pieprz. Trzymać na ogniu wciąż mieszając przez ok. 5-7 min. aż owoce nieco zmiękną, ale nie stracą kształtu. |
3. | Gorące nakładać do wyprażonych w piekarniku słoików, zakręcać wyparzonymi pokrywkami, pozostawić do ostygnięcia. Używając połowy pektyny (10g zamiast 20g) otrzymamy gęsty sos świetny jako dodatek np. do lodów. |
Jest 57 kalorii w 1 porcji Konfitura Czereśniowa z Czerwonym Pieprzem.
Podział Kalorii: 2% tłusz, 96% węglo, 3% białk.
|
Sortuj według Typ Posiłku |
---|