Jajka z Pomidorami/Szakszuka

Jajka z Pomidorami/Szakszuka

Oceń
5,0 
Jajka gotowane w pomidorach z czosnkiem.
Dają Czas Przygotowania Czas Gotowania
1 5 min 10 min

Składniki

Wskazówki

1. Przygotować pomidory: sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić szypułki, miąższ pokroić w kosteczkę.
2. Na niedużą patelnię (około 20 cm średnicy) wlać olej lub oliwę oraz pokrojony na cienkie plasterki czosnek, chwilę podsmażyć.
3. Pomidory włożyć (razem z całym sokiem) na patelnię, doprawić, smażyć przez około 4 minuty.
4. Do podsmażonych pomidorów wbić jajka, doprawić solą. Przykryć pokrywą i gotować przez około 3 minuty lub do czasu aż białka jajek będą ścięte.

Podsumowanie Wartości Odżywczych

Jest 397 kalorii w 1 porcji Jajka z Pomidorami/Szakszuka.
Podział Kalorii: 61% tłusz, 19% węglo, 20% białk.
Wartość Odżywcza
Porcja
na porcje
na porcje
% RWS*
Energia
1661 kJ
20%
397 kcal
Tłuszcze
27,64g
39%
Tłuszcz Nasycony
6,022g
30%
Tłuszcz Jednonienasycony
9,85g
Tłuszcz Wielonienasycony
9,057g
Węglowodany
19,4g
7%
Cukier
10,86g
12%
Błonnik
5,8g
Białko
20,58g
41%
Sól
0,52g
9%
Cholesterol
558mg
Potas
1127mg
56%
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal)
Licznik Kalorii jest całkowicie darmowy

Znajdź Więcej Przepisów

Sortuj według Typ Posiłku

Najnowsze Przepisy