Chleb na Zakwasie

Chleb na Zakwasie

Oceń
3,0 
Chleb bez cukru o ciągnącej się konsystencji.
Dają Czas Przygotowania Czas Gotowania
36 1 godz 50 min

Składniki

Wskazówki

1. Wymieszaj 150 g mąki żytniej, 150 g wody i 150 g gotowego zakwasu. Pozostaw na 12 godzin w temperaturze pokojowej.
2. Pozostałe składniki dodać następnego dnia. Dobrze ugniataj. Odstaw na godzinę.
3. Uformować bochenek, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 240°C przez 15 minut, następnie obniżyć do 210°C na 35 minut.
5. Pozwól ostygnąć przed krojeniem.

Podsumowanie Wartości Odżywczych

Jest 115 kalorii w 1 porcji Chleb na Zakwasie.
Podział Kalorii: 5% tłusz, 84% węglo, 11% białk.
Wartość Odżywcza
Porcja
na porcje
na porcje
% RWS*
Energia
483 kJ
6%
115 kcal
Tłuszcze
0,59g
1%
Tłuszcz Nasycony
0,05g
0%
Tłuszcz Jednonienasycony
0g
Tłuszcz Wielonienasycony
0g
Węglowodany
23,97g
9%
Cukier
0,23g
0%
Błonnik
0,9g
Białko
3,13g
6%
Sól
0,7g
12%
Cholesterol
0mg
Potas
0mg
0%
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal)
Licznik Kalorii jest całkowicie darmowy

Znajdź Więcej Przepisów

Sortuj według Typ Posiłku

Najnowsze Przepisy